wtorek, 18 grudnia 2012

Sałatka z roszponki z mango i miętą


Pomysł na to wziął się z resztek szynki i dużej ilości zieleniny po weekendowych zakupach. Tak więc...


Składniki :

-6 plasterków szynki schwarzwaldzkiej lub prosciutto
-1 garść roszponki
-1 garść liści sałaty lodowej
-12-15 liści rukoli
-1 orzech włoski (wysuszony)
-łyżka liści mięty
-1/2 dorodnego mango
-4 łyżki oliwy z oliwek
-sól morska, pieprz czarny


Przygotowanie :
1)
W moździerzu połączyć oliwę, pokruszonego orzecha włoskiego, posiekaną drobno rukolę z odrobiną soli i pieprzu. Utrzeć, aż sos będzie 'w miarę' jednorodny. Nie powinien być zbyt gęsty bo będzie ciężko połączyć go z resztą.
2) Sałatę lodową i roszponkę umyć i porwać na mniejsze części. Mango pozbawić pestki i pociąć na nieduże kostki. Na suchej patelni uprażyć szynkę i następnie pociąć ją w nieduże paseczki.
3) W misce wymieszać sałatę, roszponkę, listki mięty i mango. Całość polać sosem i położyć na wierzchu paseczki szynki. Doprawić solą i pieprzem jeśli jest potrzeba. Bardzo dobrze współgra z czerwonym półsłodkim winem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz