niedziela, 23 grudnia 2012

Świąteczny barszcz na zakwasie




Składniki :
-3 litry wody
-1 kg buraków
-2 marchewki
-1 średnia pietruszka
-6 cm zielonej części pora
-pęczek natki pietruszki
-pęczek koperku
-3 listki laurowe
-3 ziela angielskie
-1 cebula
-około 1,2 litra zakwasu
-sok z jednej cytryny
-100 ml soku jabłkowego
-2 łyżki soli
-1 łyżka majeranku
-pół łyżki chrzanu
-pół łyżeczki pieprzu czarnego


1) Na kuchence na wolnym ogniu opalić cebulę. Warzywa pociąć w dużą kostkę. W dużym garnku umieścić : warzywa, podpieczoną cebulę, zieleninę i przyprawy. Gotować około godziny na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
2) Dodać zakwas, sok z cytryny, doprawić odrobiną pieprzu i dodać chrzan. W teorii wszystko gotowe - w praktyce dodawać sól, pieprz, chrzan, sok z cytryny lub jabłkowy aż do znalezienia tego smaku który był oczekiwany.
3) Zawartość garnka przelać przez drobne sito tak by barszcz był klarowny. Podawać z uszkami lub 'czysty'.

Mogłem dodać trochę więcej soli bo niestety nie mierzyłem tylko na smak, a że o smakach się nie dyskutuje to sukcesywnie dosalać aż do osiągnięcia idealnej słoności. Jeśli masz trochę więcej zakwasu, adekwatnie zwiększ proporcje lub zrób zupę bardziej esencjonalną. Jeśli wszystkie punkty przepisu zostały wykonane prawilnie to goście będą zachwyceni. Jest olbrzymia różnica między barszczem naturalnym, na zakwasie bez dodatków, polepszaczy i innych gówien a tym z proszku który do najlepszych nie należy. Wesołych!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz