sobota, 1 grudnia 2012

Koreczki z boczku na duszonej kapuście






Składniki :
-1,2 kg białej kapusty (1 mała głowa)
-250 g chudego wędzonego boczku
-4 łyżki sosu worchester
-4 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-1 szklanka wody
-1 kostka bulionu

*na każdy korek :
-plasterek boczku
-1 lub 2 suszone morele
-wykałaczka

Przygotowanie :
1) Kapustę poszatkować, boczek pociąć na paseczki, a czosnek w kostkę. Na niedużej ilości oliwy w sporym garnku podsmażyć boczek, gdy zacznie zmieniać kolor dodać czosnek i smażyć aż będzie rumiany.
**KORECZKI :
Zawinąć morele w boczek i ustabilizować wykałaczką. Piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni i odstawić na bok lub trzymać w piekarniku żeby pozostał ciepłe.
2) Do garnka dodać sos worcester, kapustę i dokładnie wymieszać. Po czym dolać szklankę gorącej wody z rozpuszczoną kostką i doprowadzić do wrzenia. Dusić 5 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając.
3) Spróbować, posolić i dodać sosu worcester według uznania. Podawać z ciepłymi koreczkami z boczku. Polać minimalnie oliwą z wierzchu i położyć gałązkę świeżego tymianku. Wszystko zapiłem miodem pitnym - trójniakiem, ogólnie to połączenie dobre i chleba nie trzeba. Enjoy! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz