czwartek, 23 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana


mieloną wołowiną z sosem Worcester i parmezanem


Składniki :
 -1 cukinia
-2 łyżki oliwy z oliwek
-300g mielonej chudej wołowiny (lub jagnięciny)
-2/3 szklanki bulionu
-1 ząbek czosnku
-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
-1 jajko
-6 łyżek parmezanu (lub Grana Padano czy nawet Gran Radamera)
-3 łyżki bułki tartej
-sól morska i świeżo zmielony pieprz
-oliwa z dodatkiem octu balsamicznego do podania
-1 łyżka keczupu
-1,5 / 2 łyżki sosu Worcester

Przygotowanie :
Cebule pokrojoną w drobną kostkę zeszklić na oliwie. Zwiększyć ognień, dodać mięso i smażyć ok 5 minut. Dodać keczup i sos Worcester po czym smażyć ok. minutę. Wlać bulion i gotować ok 30 minut aż do prawie całkowitego wyparowania bulionu.
Cukinię rozciąć w pół, (wyciągnąć nasiona w razie gdyby wystąpiły), oprószyć solą i wystawić na 15-20 minut aż puści wodę. Osuszyć cukinie i włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 6 minut. Po tym czasie wyskrobać łyżka z cukinii trochę miąższu - zostawiając ok. 1,5-2 centymetrową warstwę miąższu. Reszce cukinii lekko posolić i włożyć do piekarnika aż będzie prawie miękka.Wyskrobany miąsz pociąć na drobną kostkę i usmażyć na łyżce oliwy z dodatkiem posiekanego czosnku. Tak przygotowaną masę wymieszać z mięsem. Zmieszać połowę wcześniej rozbitego jajka z 3 łyżkami parmezanu i 3 łyżkami pietruszki i połączyć z farszem.
Zrobić kruchą posypkę - resztę jajka z 3 łyżkami parmezanu, 3 łyżkami bułki tartej i resztą pietruszki.
Cukinie wyjąć z piekarnika, farszem wypełnić zagłębienie, (oczywiście może być z górką) i posypać mieszanka parmezanu i bułki tartej.
Włożyć do piekarnika i zapiec tak by wierch był chrupiący.
Podawać z octem balsamicznym i oliwą ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz