czwartek, 23 sierpnia 2012

Pasta chilli


Składniki : 
-3 kg chilli lub innej ostrej papryki
-250g soli
-oliwa z oliwek

Przygotowanie :
Odcinamy zielony ogonek z papryki i mielimy na najdrobniejszym sitku.
W zależności od tego czy chcemy ostrą czy bardzo ostrą pastę wrzucamy połowę pestek lub wszystkie. Dodajemy soli, mieszamy i zostawiamy pastę na dzień w ciepłym miejscu.
Pasta po paru godzinach zaczyna "pracować" - będzie się lekko pienić i bulgotać.
Wyparzone słoiki wypełniamy pastą i zalewamy około 3mm warstwą oliwy, tak żeby pasta nie miała dostępu powietrza. Tak przyrządzoną pastę możemy przechowywać w piwnicy nawet ponad rok.
Jeśli nie potrzebujecie tak dużej ilości pasty wystarczy trzymać się zasady : na każdy kilogram papryczki ok. 85g soli.

Pasta nadaje się do kanapek, zaostrzania potraw oraz można z niej przygotować pyszny sos majonezowy.
Na dwie łyżki majonezu z dwoma łyżkami gęstego jogurtu łyżeczka pasty chilli, wymieszać i mamy idealny sos do kebaba / gyrosa.


/W czasie produkcji lepiej nie dotykać oczu, nosa ani innych delikatnych części ciała, po wszystkim umyć ręce dużą ilością gorącej wody z mydłem. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz