sobota, 25 sierpnia 2012

Curry z wołowiną

ananasem i kardamonem i mlekiem kokosowym


Składniki :
-2 łyżki oleju
-400g wołowiny
-2 średnie czerwone cebule
-1,5 łyżki czerwonej pasty curry
-1 łyżka soku z limonki
-1,5 łyżki sosu rybnego
-1 puszka mleka kokosowego
-1 łyżeczka cukru
-3 skruszone owoce kardamonu (lub 3/4 łyżeczki)
-1 mały ananas (lub puszka ananasa)

Przygotowanie:
Wołowinę pokrojoną w kostkę obsmażyć na łyżce oleju i odstawić na bok. Cebule pokrojoną w drobną kostkę zeszklić i dodać do wołowiny. W garnku zmieszać mleko kokosowe, pastę curry, sos rybny, cukier, kardamon, sok z limonki i zagotować ciągle mieszając. Dodać wołowinę z cebulą i znowu zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na małym płomieniu 1 - 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Dodać ananasa i gotować kolejne 5 minut.
W czasie gdy wołowina się gotuję, ugotować ryż (ja użyłem Basmanti) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, polać sokiem z połowy limonki i oprószyć czarnym sezamem dla kontrastu ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz