piątek, 24 sierpnia 2012

Tarta z kiszoną kapustą

grzybami mun, octem balsamicznym, sosem sojowym oraz śliwkami

 


Składniki farszu :
-0,7kg kapusty kiszonej
-garść grzybów suszonych (borowików / podgrzybków)
-garść grzybów mun
-2 / 3 łyżki octu balsamicznego
-2 / 3 łyżki sosu sojowego
-50g śliwek suszonych
-pół szklanki wody
-3 ziela angielskie
-3 liście laurowe
-dorodna czerwona cebula
-4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie :
Kapustę drobno posiekać. Grzyby włożyć do miseczki i docisnąć. Zalać gorącą wodą tak by grzyby były przykryte. Po 20 minutach przelać do garnka i zagotować. Gotować aż do odparowania ok. połowy wody. Dodać posiekane suszone śliwki i gotować tak jeszcze 2 minuty. W osobnym garnku wymieszać kapustę z przyprawami, sosem sojowym, oliwą, octem balsamicznym i połową szklanki wody, zagotować i zmniejszyć ognień. Do kapusty dodać grzyby i gotować na średnim ogniu przez 40 minut (mieszając co jakiś czas) lub tak długo aż kapusta będzie miękka a płyn prawie całkiem wyparuje.Tak przygotowany farsz zostawiamy na sitku do odcieknięcia.
Na łyżce oliwy zeszklić cebulkę i dodać do masy.
Formę do tarty smarujemy oliwą z oliwek lub masłem i wykładamy ciastem kruchym lub francuskim.
Przykrywamy papierem do pieczenia i wsypujemy do środka groch lub ryż żeby ciasto nam nie wyrosło za mocno. Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut po czym wyciągamy obciążenie z tarty i pieczemy kolejne 5-6 minut żeby wierch się przyrumienił.
Wypełniamy tartę farszem i wstawiamy znowu do piekarnika na 10-15 minut na 180 stopni.

Można podawać na gorąco jak i na zimno, mi bardziej smakowała w temperaturze pokojowej ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz