niedziela, 26 sierpnia 2012

Tarta z grillowaną cukinią

porem, chilli i serem feta


Składniki :
-1 średnia cukinia
-1 papryczka chilli lub pepperoni
-1 por
-1 łyżeczka oregano
-150/200g sera feta
-2 łyżki mąki
-4 łyżki Grana Padano lub parmezanu
-opakowanie ciasta francuskiego (250g)
-kubeczek kwaśnej śmietany 12% (200g)
-płaska łyżeczka pasty chilli lub płatków chilli


Przygotowanie :
Formę do tarty wysmarowaną lekko oliwą wyłożyć ciastem. Położyć na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypać do środka suchy groch lub ryż żeby ciasto nie wyrosło. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, wyjąc obciążenie i piec kolejne 5 minut aż ciasto podpiecze się z góry. Cukinię przeciąć na pół, oprószyć solą, posmarować oliwą i wrzucić do piekarnika na 5-8 minut aż będzie miękka. Wyciągnąć z piekarnika i pociąć w kostkę lub w plasterki. Odciąć zieloną część pora i korzenie, biała przeciąć na pół i dokładnie umyć po czym pociąć. Pora smażyć na niewielkiej ilości z oliwy z oliwek z dodatkiem oregano. Papryczkę oczyści z gniazda nasiennego i pestek i posiekać na cieniutkie kawałki. Śmietanę połączyć 2 łyżkami startego sera, mąką i chilli.
Na podpieczony już spód od tarty wylewamy śmietanę z przyprawami i układamy kolejno warstwy : porów, cukinii, sera feta i chilli. Pozostałym serem posypać po wierzchu i pieczemy kolejne 5-8 minut w temperaturze 180 stopni na górnym grzaniu.
Najlepiej smakuje lekko ciepła i skropiona octem balsamicznym i oliwą ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz