sobota, 25 sierpnia 2012

Hummus

czyli arabska pasta z cieciorki


Składniki :
-2 puszki cieciorki (0,5kg po odsączeniu)
-3 łyżki sezamu
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżka oleju sezamowego
-pół łyżeczki świeżo zmielonej soli morskiej
-1 ząbek czosnku
-płaska łyżeczka pasty chilli (opcjonalnie)
-pół łyżeczki posiekanej kolendry (opcjonalnie)


Przygotowanie :
Cieciorkę odsączyć, pół zalewy przelać do szklanki. Wszystkie składniki połączyć w misce lub innym naczyniu w którym zamierzamy je miksować. Czosnek wycisnąć do masy i zmiksować wszystko na gładko. Podawać z grzankami, na kanapkach, z mięsem lub jeść samo ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz