piątek, 31 sierpnia 2012

Kurczak z ryżem po libańsku

z kardamonem, bakłażanem, kalafiorem, cebulą i czosnkiem



Składniki :
-4 udka / podudzia kurczaka
-2 / 3 piersi kurczaka
-2 bakłażany
-1 duży kalafior
-3-4 cebule,
-główka (główka, nie ząbek!) czosnku
-3 szklanki ryżu
-1,5 łyżeczki kardamonu
-szklanka orzechów nerkowca (cashew)
-2 cytryny
-pęczek pietruszki
-sól

Przygotowanie :


Krok 1 : Cebulę pociąć w kółka, kalafior w małe drzewka, czosnek obrać, bakłażany pokroić w talarki po czym usmażyć w głębokim tłuszczu i zostawić na papierowym ręczniku do ocieknięcia tłuszczu.
Krok 2 : Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i dokładnie wymieszać aż woda zrobi się biała. Odlać "brudną wodę" i dosypać kardamon i dokładnie wymieszać. Na dno garnka wsypać cienką warstwę ryżu (ok. 0,5 cm) na to położyć warstwę kalafiora, zasypać ponownie ryżem tak żeby kalafior lekko prześwitywał przez ryż. Położyć warstwę bakłażanów i kolejną ryżu. Na sam koniec położyć cebulę z czosnkiem i zasypać resztą ryżu. Tak przygotowany garnek zalać delikatnie 3 szklankami mocno osolonej wody. Postawić na dużym ogniu aż zacznie bulgotać po czym zmniejszyć znacznie gaz i gotować na małym ogniu ok. 40 minut lub do czasu gdy ryż będzie miękki.
 

Krok 3 :W czasie gdy ryż się gotuje należy upiec kurczaka. Oczyszczone kawałki mięsa natrzeć oliwą z czosnkiem i przyprawą typu 'vegeta' / 'warzywko' lub przyprawą do gyrosa (tylko nie za dużo, smak przypraw z mięsa nie może zabić smaku ryżu który jest tu gwoździem programu) i upiec w piekarniku lub na grillu. 
Krok 4 : Na suchej patelni podpiec orzechy cashew i odstawić do wystygnięcia.

Krok 5 :Kiedy ryż będzie już gotowy przykryć garnek deską, blachą lub czymś na czym będziemy podawać i obrócić do góry nogami. Garnek porządnie obić i ostukać po czym podnieść delikatnie do góry starając się by konstrukcja się nie rozsypała. Do dna możliwe że przywarła część ryżu więc dokładnie ją zeskrobać i położyć na górę. Cała konstrukcje delikatnie rozprowadzić po desce / blaszce i ułożyć na niej kurczaka. Całość posypać podpieczonymi orzeszkami i świeżo posiekaną natką pietruszki. 


Krok 6 : Na bokach deski / blachy ułożyć pocięte w ósemki cząstki cytryny i podawać z sałatką z sałaty lodowej, pomidorów, pomidorków koktajlowych i rukoli w dowolnych proporcjach wraz z sosem winegret. Ryż już na talerzu koniecznie polać sokiem z cytryny.


Zabawa zaczyna się przy nakładaniu, trzeba tak wbić łyżkę żeby na naszą stronę poleciało jak najwięcej orzeszków ;)
Ilością jak w przepisie najadło się 7 osób i jeszcze troszkę zostało.
Ze względu na to że przygotowanie dania jest czasochłonne to nie polecam robić go na kolacje dla dwojga lub dla siebie samego. ;))






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz