środa, 29 sierpnia 2012

Zupa krem z kurek

z rozmarynem, gałką muszkatołową i grzankami czosnkowymi


Składniki :-200g kurek
-200-250g śmietany 18%
-2 duże ziemniaki
-2 średnie czerwone cebule (może być też biała)
-1 litr bulionu
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-1 płaska łyżka tymianku
-1 łyżka masła
-2 łyżeczki oliwy
-świeżo zmielony pieprz czarny i sól morska do smaku


Przygotowanie :
W garnku zagotować bulion, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować aż będą miękkie.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżeczkę oliwy (razem) i podsmażyć cebule pociętą w kostkę. Gdy cebula będzie już prawie zeszklona (5-6minut) dodać kurki, gałkę muszkatołową i tymianek. Smażyć aż grzyby będą miękkie. Cebule z grzybami dodać do garnka z bulionem i ziemniakami i gotować kolejne 5 minut. Wszystko dokładnie zmiksować i zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, porządnie wymieszać i podawać z grzankami i posypane tymiankiem. I voilà - zupa krem z kurek gotowa! ;)

Grzanki :Chleb pokroić w kostkę, obtoczyć w oliwie z czosnkiem i tymiankiem, oprószyć solą po czym piec w piekarniku koło 5-9 minut w temperaturze 180 stopni aż będą chrupkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz