wtorek, 28 sierpnia 2012

Ogórki na ostro po syczuańsku

z chilli, imbirem i pieprzem syczuańskim


Składniki :
-2 ogórki długie
-1 średnie chilli
-2 ząbki czosnku
-2 łyżeczki oleju sezamowego
-1 łyżka octu ryżowego
-1 płaska łyżeczka soli i cukru
-szczypta płatków chilli
-pół łyżeczki imbiru (proszku)



Przygotowanie :
Ogórka przeciąć wzdłuż i wyskrobać łyżką nasiona, posypać solą i odstawić na 30 minut żeby puścił wodę. Umyć i osuszyć. W woku lub na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i smażyć wyciśnięty czosnek, płatki chilli, imbir i rozkruszony pieprzy syczuański. Dodać ogórka pokrojonego jak na zdjęciu i smażyć kolejną minutę po czym zdjąć z gazu i przełożyć do miski. Chilli oczyścić z nasion i drobno pokroić. W osobnej misce zmieszać, łyżeczkę oleju sezamowego, octu, cukru i soli. Zalewę wlać do ogórków, dodać pokrojone chilli i porządnie wymieszać. Można podawać od razu lub zostawić "do przegryzienia" w lodówce na parę godzin. Opcjonalnie można dodać pocięty w drobne słupki imbir, wcześniej można go namoczyć w zimnej wodzie ok. godzinę lub pół żeby złagodzić smak.
Jako że głód dopadł mnie w nocy a nie miałem ogórków długich to zrobiłem z gruntowymi, wygląda trochę gorzej ale smak wciąż ten sam.
Dobrze sprawdza się jako dodatek/przystawka do azjatyckich dań lub przekąska do wysokoprocentowych alkoholi i piwa ; )


1 komentarz: