poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Tagliatelle z boczkiem, kurkami i koperkiem

czyli pierwszy nadesłany przepis ;)



Składniki :
-garść kurek (ok. 12 dużych grzybów)
-150gr wędzonego boczku
-1 duża czerwona cebula
-200-250ml kwaśnej śmietany 12%
-łyżka drobno posiekanego koperku
-1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
-oliwa z oliwek
-sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie :
Boczek pokroić w kostkę (jeżeli mamy w plasterkach to na cienkie paseczki) i podsmażyć na oliwie aż będzie rumiany i chrupiący. Tłuszcz z grubsza odlać. Pokrojone z grubsza kurki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę dodać do boczku i smażyć aż cebulka się zeszkli. Dodać śmietanę i zioła prowansalskie. Dusić mieszając przez 2-3 minut, dodać koperek i dusić kolejne 2 minuty. Doprawić do smaku solą i dodać dużo pieprzu (płaską łyżeczkę lub więcej do smaku).
Podawać na ugotowanym al dente makaronie typu Tagiatelle, posypać posiekanym koperkiem dla ozdoby lub położyć małą gałązkę. W razie gdyby sos wyszedł zbyt suchy, dodać trochę oliwy z oliwek lub wody i porządnie wymieszać. Smacznego ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz