czwartek, 23 sierpnia 2012

Sajgonki

z mieloną wieprzowiną ze słodkim sosem chilli

Składniki :
-200/250 g zmielonej wieprzowiny
-1 duża marchewka starta na średnich oczkach
-1 / 1,5 łyżeczki startego imbiru
-1 ząbek czosnku
-4 łyżki sosu rybnego
-4 łyżki sosu sojowego
-po pół łyżeczki posiekanej : mięty, szczypiorku i natki pietruszki
-1 duże lub dwa małe jajka
-25/40 g grzybów mun
-150 gram ugotowanego makaronu ryżowego vermicelli (ważony po ugotowaniu)

Przygotowanie :
W woku lub na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić drobniutko posiekaną cebulę, dodać marchewkę, imbir i starty czosnek, smażyć przez minutę. Dodać mięso smażyć mieszając co chwile ok. 2 minuty.
Wlać sosy - sojowy i rybny, mieszając smażyć przez około 40 sekund. Zdjąć wok / patelnie z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Dodać pocięty drobno makaron ryżowy oraz grzyby mun (suszone należy zalać wrzątkiem i zostawić do rozmięknięcia). Wymieszać i dodać jajko.


Tak zrobiony farsz należy zawijać w zmoczone gorącą wodą płaty papieru ryżowego i smażyć na oleju na złoto. Można smażyć również we frytkownicy.

Podawać z sosem chilli ( przepis poniżej )



Składniki sosu :
-6/7 łyżeczek cukru
-0,3 szklanki octu ryżowego lub zwykłego
-3 łyżki sosu sojowego
-2 drobno posiekane papryczki chilli
-łyżka imbiru
-wyciśnięty ząbek czosnku

Przygotowanie sosu :
-papryczkę (chilli wraz z peskami) drobno posiekać
-składniki sosu włożyć do rondelka i zagotować
-gotować tak długo aż sos zgęstnieje i część octu wyparuje i sos nie będzie tak kwaśny

/Lepiej nie nachylać się nad garnkiem podczas robienia sosu bo taka mieszanka octu z chilli prosto w twarz potrafi powalić ;)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz