piątek, 24 sierpnia 2012

Pasta z grillowanego

bakłażana, papryki i czerwonej cebuli


Składniki : 
-pół łyżeczki pieprzu
-1 czerwona cebula
-1 łyżka koncentratu pomidorowego
-1 łyżeczka soli morskiej
-1 bakłażan
-2 czerwone papryki
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1/3 łyżeczki ostrej pasty chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie :
Wszystkie warzywa pociąć na grubą kostkę, oprószyć solą. Na blachę do pieczenia wlać trochę oliwy i wrzucić warzywa. Piec w temp. 200* C 35-45 minut mieszając minimum 2 razy w trakcie.
Podpieczone warzywa wyjąć do miski i poczekać aż wycieknie z nich woda, odcedzić, wrzucić do miksera i zmielić z grubsza z koncentratem. Pasta powinna mieć widoczne kawałki warzyw.
Nadaje się jako dip do grzanek czy pasta do kanapek.

/Niedługo będę próbował makaronu z boczkiem i tą pastą ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz