piątek, 24 sierpnia 2012

Spaghetti aglio olio e peperoncino

czyli czosnek, oliwa i pepperoni


Składniki (na jedną porcję) :
 -35-50ml oliwy z oliwek
-1 dojrzałe pepperoni
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-2 ząbki czosnku
-makaron typu spaghetti
-2 / 3 łyżki startego parmezanu lub Grana Padano


Przygotowanie :

Makaron gotujemy al dente w solidnie posolonej wodzie.
3-5 minut przed tym jak makaron jest gotowy na małej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekane drobno pepperoni (bez gniazda nasiennego!) oraz pokrojony w kostkę czosnek.
Smażymy parę minut mieszając aż oliwa zacznie mocno pachnieć czosnkiem. Makaron odcedzamy, wrzucamy z powrotem do garna i zalewamy mieszanką z patelni. Dodajemy posiekaną natkę oraz parmezan i szybko mieszamy. Tak przyrządzony makaron można podać z pomidorami z sosem winegret lub samym octem balsamicznym.
Jako że danie ma mało składników radziłbym nie oszczędzać na ingrediencjach i kupić składniki dobrej jakości ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz