sobota, 29 grudnia 2012

Kluski kładzione łyżką ze śmietanową zasmażką


Składniki :

-1,5 szklanki mąki
-ciepła woda
-2 łyżki skwarków (jak najmniej tłuszczu)
-1 łyżeczka soli
-4-6 łyżek śmietany 18%

Przygotowanie :
1) D
o mąki z solą dodawać powoli wodę, aż ciasto będzie w miarę płynne, trochę gęstsze od tego naleśnikowego
2) Do gotującej się wody w dużym garnku kłaść (nabierać kawałek ciasta na morką łyżkę i wsadzać do wody) kluski - są gotowe około 2 minuty po ponownym zagotowaniu wody.
3) Na patelni rozpuścić smalec ze skwarkami dodać śmietanę i zagotować ciągle mieszając. Doprawić pieprzem.
4) Odcedzone kluski, polać zasmażką ze skwarkami i jeśli póki gorące popijając filiżanką mocnego czaju, smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz