niedziela, 23 grudnia 2012

Kurczak pikantny z orzeszkami


Inspirowane przepisem z książki Kuchnia Chińska K.Pośpieszyńskiej wydanej w roku 1987 ;) Mimo że, w każdym prawie przepisie jest mąka ziemniaczana i mówią żeby lać maggi zamiast sosu sojowego,a smaży się na smalcu to jednak ten przepis okazał się pełną bajerą. Bardzo smacznego, nie jadłem tego około 10ciu lat a dziś na nowo spróbowałem pierwszych azjatyckich smaków w moim życiu.



Składniki :
-2 filety z kurczaka
-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1 jajko
-100g orzeszków ziemnych
-1 cebula
-3/4 szklanki wody
-1 łyżeczka cukru
-3 łyżki octu balsamicznego
-2 łyżki sosu sojowego
-pół łyżeczki soli
-1 łyżeczka płatków chilli
-1 płaska łyżka smalcu
-olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie :
1) Kurczaka pokroić w kostkę (ok. 3x3). Jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszać z jajkiem, dodać szczyptę soli i wymieszać w tym kurczaka. Rozgrzać olej i usmażyć kurczaka oblepionego tą mieszanką.
2) Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z wodą, cukrem, octem balsamicznym, sosem sojowym i resztą mąki. Mięso wyjąc z oleju i odsączyć na ręczniku papierowym.
3) Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić chilli i podsmażyć 15 sekund aż uwolni się aromat. Dodać mięso, podsmażyć i wymieszać, następnie wlać sos, wrzucić orzeszki i zagotować.
4) Podawać z ryżem gotowanym na sypko lub makaronem ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz