piątek, 7 grudnia 2012

Wołowina w cieście francuskim


Składniki :
-500g mielonej wołowiny (lub wołowiny z wieprzowiną 1:1)
-2 cebule
-1 marchewka
-1 łodyga selera naciowego
-2 małe ziemniaki
-4 ząbki czosnku
-4 średnie pieczarki
-3/4 szklanki zielonego groszku
-1 jajko
-450g ciasta francuskiego (1,5 opakowania)
-sól pieprz


Sos:
-5 łyżek majonezu
-1 łyżka posiekanego rozmarynu
-1 łyżka tabasco z wędzonej papryki
-szczypta soli i cukru

Przygotowanie :
1) Warzywa pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy aż ziemniaki będą prawie gotowe (minimalnie twarde). Mieszankę ostudzić i czystymi rękami wymieszać z mięsem i połową jajka.
2) Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pół łyżeczki suszonego rozmarynu i dokładnie wymieszać. Na arkusz ciasta położyć farsz (tak by się dało zawinąć), posypać niewielką ilością rozmarynu i zawinąć. Resztą rozbełtanego jajka posmarować gotowe rolady.
3) Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni, następnie odwrócić i piec kolejne 15 aż uzyska złoty kolor. Wyjąc, dać 'ochłonąć' 3-4 minuty następnie pokroić na plastry grubości 2-4 centymetry i podawać z sosem z przepisu lub / i sosem worcester.

2 komentarze: