niedziela, 16 grudnia 2012

Serowe bułeczki z ostrą papryką


Składniki :
-1 1/3 szklanki mąki pszennej
-1/3 mąki kukurydzianej
-~200g sera typu cheddar
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka brązowego cukru
-1 czubata łyżeczka soli
-2/3 łyżki posiekanych papryczek jalapeño (użyłem całego słoiczka ~50g po odsączeniu)
-1 szklanka śmietanki 30% + do smarowania

Przygotowanie :
1) Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Ser zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Papryczki posiekać drobno (jeśli są w zalewie to odsączyć). W misce wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą, dodać 3/4 startego cheddara, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać na sucho, następnie wlać śmietankę i zagnieść ciasto (im dłużej zagniatamy tym gorzej!!!) w paru ruchach.
2) Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasta na grubość 1,5 - 2 cm i wyciąć krążki foremką lub szklanką o niewielkiej średnicy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a wierch każdej bułeczki nasmarować śmietanką i posypać odrobiną tartego cheddara.
3) Blachę wstawić do piekarnika na 12-13 minut na dolne i górne grzanie - bułeczki mają być złociste a ser na wierzchu ma się ładnie zapiec. Dodatkowo pod koniec pieczenia można skropić sosem z papryczek chipotle np. Mad Dog lub Tabasco. Można jeść samo, można jako baza do jakiejś kanapki lub jako przegrycha do na przykład potrawki chilli. 

1 komentarz: