piątek, 14 grudnia 2012

Kung Pow!


Danie wzorowane na słynnym syczuańskim Kung Pao (宫保鸡丁),ale że składniki trochę zmieniłem i dopasowałem do naszych realiów to i nazwa się zmieniła na Kung Pow! - czyli nazwę komedii "wyśmiwającej" kulturę wschodu, więc jeśli lubisz śmiać się z Azjatów ten film jest dla Ciebie ; ))

Składniki :

-2 piersi z kurczaka
-1 długa i cienka cukinia
-1 papryka (żółta)
-1 peperoni
-1 pęczek szczypiorku lub dymki
-1/3 szklanki bulionu
-1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego (roztartego w moździerzu)
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-garść orzeszków ziemnych (solonych)
sos:-2 łyżki białego wina
-2 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka pasty chilli ( Przepis tutaj )
-2 łyżki octu ryżowego (lub białego winnego)

-4 ząbki czosnku
-1 łyżka oleju sezamowego
-2 łyżki brązowego cukru
-1/2 łyżeczki kminku w ziarnach (rozdrobnione)
marynata :
-1 łyżka sosu sojowego
-1 łyżeczka brązowego cukru
-1 łyżka białego wina
-białe części dymki / szczypiorku

Przygotowanie :
1) Kurczaka pociąć w kostki 'na jeden gryz'. Wymieszać składniki marynaty, wymieszać z kurczakiem i odstawić do lodówki na 45-60 minut.
2) Cukinię umyć, odkroić końcówki, przeciąć na pół i pokroić w trójkąty, to samo zrobić z papryka po usunięciu gniazda nasiennego. Składniki sosu wymieszać w oddzielnej misce.
3) (Jest to danie typu stir-fry, więc mieszać należy często i energicznie) Na patelni bardzo mocno rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego i dodać kurczaka wraz z marynatą i smażyć 2-3 minuty aż będzie złocisty (cukier powinien się skarmelizować). Następnie dodać warzywa i smażyć 2 minuty po czym dodać bulion. Gdy ten cały już prawie odparuje a warzywa będą miękkie dodać sos i zagotować.
4) Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2-3 łyżkach wody i zagotować, dodać orzeszki i wymieszać. Zdjąć z ognia i podawać z wcześniej ugotowanym białym ryżem lub z makaronem ryżowym posypane obficie zieloną częścią dymki / szczypiorkiem. 享受你的饭
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz