niedziela, 20 stycznia 2013

Czosnkowo-cytrusowe kalmary z pietruszką na kuskusie

Jak zwykle do owoców morza - czosnek i cytrusy pasują wspaniale ;)
Jako że samymi kalmarami bym się nie napasł jak należy podałem je na miętowo-pomidorowym kuskusie, smaki o dziwo się zgrały i wyszło bajer !



Składniki :
-500g kalmarów
-1 pęczek pietruszki
-1 cytryna
-3 ząbki czosnku
-60ml oliwy z oliwek

-pół szklanki kuskusu
-pół (z hakiem) szklanki bulionu
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-pół łyżeczki mięty
-2 łyżeczki oliwy z oliwek
-sól morska
-pieprz czarny

Przygotowanie :
1) Kalmary pociąć na 2-3 centymetrowe paski. Zetrzeć skórkę z cytryny, sok wycisnąć. Kalmary moczyć 5 minut w soku cytrynowym, następnie odsączyć.
2) Na gotujący się bulion z koncentratem pomidorowym wsypać kuskus, dodać miętę i oliwę. Porządnie wymieszać, zdjąć z ognia i trzymać pod przykryciem kilka minut aż kuskus będzie miękki i lekko spęcznieje.
3) Do garnka wlać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, skórkę z cytryny i zacząć podgrzewać. Kiedy oliwa będzie już gorąca a czosnek zacznie bardzo intensywnie pachnieć dodać kalmary. Smażyć 3 minuty pod sam koniec dodając posiekaną pietruszkę.
4) Odcedzić kalmary (zostawiając sos!), położyć na kopcu kuskusu, polać sosem i przystroić świeżą natką. Pozostały sos można podać w miseczce żeby każdy mógł sobie sam dolać. Zamiast kuskusu można użyć świeżego pieczywa lub focacci po prostu maczająć ją w pozostałym sosie! Buon apetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz