sobota, 26 stycznia 2013

ต้มข่าไก่ ( Tom Kha Gai )

Dosyć zmodyfikowana tajska zupa z kurczaka na mleczku kokosowym. Stwierdziłem że oryginalny przepis jest delikatny i nie ma tego czegoś, a bonusowe składniki wyszły ze stwierdzenia "my się tym mamy najeść?". Kto lubi tajską kuchnie to polecam, kto jeszcze nie lubi - do garów! Całe przedsięwzięcie od pomysłu do zjedzenia zajęło mi jakieś 20 minut czyli ekspresowo, tyle teorii, czas na przepis! ;)



Składniki :
-1 puszka mleka kokosowego (400ml)
-0,5l bulionu
-250g piersi z kurczaka
-2 papryczki chilli
-10-13 dużych pieczarek
-1 płaska łyżeczka imbiru (suszonego, startego)
-6cm jednej łodygi trawy cytrynowej (lub łyżeczka z górką suszonej)
-5 liści kaffiru/limonki (ewentualnie zastąpić skórką z połowy limonki)
-5 łyżek sosu rybnego
-5 łyżek soku z cytryny
-świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie :
1) Mleczko kokosowe podgrzać w garnku z posiekaną chilli, imbirem, pociętą trawą cytrynową i pokruszonymi liśćmi kaffiru. Gdy zacznie bulgotać wlać bulion i doprowadzić do 'wrzenia'.
2) Gotować około 5 minut. Kurczaka umyć i pokroić w nieduża kostkę lub paski, pieczarki pociąć w pionie w plasterki.
3) Do gotującej się zupy dodać kurczaka i grzyby, następnie gotować kolejne 3-4 minuty. Udekorować świeżymi listkami kolendry i podawać gorące. Ja dodatkowa dopełniłem talerz garścią makaronu ryżowego. Smaczego!

2 komentarze:

  1. mogę się do Ciebie przeprowadzić? :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. anonimowe oferty nie będą brane po uwagę :P

      Usuń