sobota, 12 stycznia 2013

Żółte curry z kurczakiem




 Składniki (3-4 osoby):
-500g piersi z kurczaka
-400ml (1 puszka) mleka kokosowego
-1 czerwona chilli
-4 łyżki sosu rybnego
-3 łyżki zółtej pasty curry
-3/4 szklanki wody
-1 łyżeczka bazylii
-1 łyżka brązowego cukru 
-sok z połowy limonki

-szklanka ryżu

Przygotowanie :
1) Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć, następnie pociąć w kostkę 'na jednego gryza'.
2) W garnku rozgrzać 1/3 puszki mleka kokosowego, gdy zacznie bulgotać dodać pastę curry i wymieszać. Gotować 2 minuty. Dodać kurczaka i wymieszać tak by sos pokrył go dokładnie.
3) Wymieszać pozostałe mleko kokosowe, cukier i sos rybny. Dolać do garnka, zagotować i dusić na wolnym ogniu 25 minut. Po upływie tego czasu - wstawić ryż, dodać bazylię, sok z limonki i ewentualnie doprawić sosem rybnym jeśli potrzeba.
4) Dusić kolejne 5-10 minut i podawać z białym ryżem posypane posiekanym chilli i świeżymi listkami bazylii (ja niestety nie miałem ich w zanadrzu) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz