sobota, 12 stycznia 2013

Ondule z kurczakiem w śmietanowym sosie z pieczarkami


Składniki :
-makaron typu Ondule (koło 200g)
-350g pieczarek
-1 pojedynczy filet z kurczaka
-2 łyżeczki tymianku
-4 ząbki czosnku
-300ml śmietany (18%)
-1 łyżka oliwy z oliwek
-sól morska, pieprz czarny
-tarty parmezan do posypania

Przygotowanie :
1) Pieczarki pociąć w kawałki i podsmażyć na niedużej ilości masła, po czym dodać śmietanę, łyżeczkę rozmarynu i doprowadzić do wrzenia. Zgasić ogień pod patelnią.
2) Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na łyżce oliwy aż mięso się zetnie po czym podzielić na połowy i jedną dodać do sosu. Resztę kurczaka przysmażyć na złoto.
3) Sos podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem (rozmarynem też jeśli kto lubi). Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wymieszać kluski z sosem, na wierch posypać podsmażonym kurczakiem, tartym parmezanem i odrobiną tymianku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz