wtorek, 23 lipca 2013

Czerwone curry z krewetkami i ananasem

Nie wiem co na pisać więc notatkę sobie odpuszczam. Krótko i zwięźle - bardzo szybko się robi a kto lubi pikantno-słodkawe curry to polecam. Mi smakowało opór! ;) + gratis dwie propozycje podania tego curry!

Składniki :
-400g krewetek
-400ml (puszka) mleka kokosowego
-2 łyżki sosu rybnego
-2 łyżki czerwonej pasty curry
-100ml ciepłej wody
-10 pomidorków cherry
-1 gruby plaster ananasa
-garść liści bazylii

Przygotowanie :
1) Połowę mleka kokosowego wlać na patelnie, podgrzać a następnie dodać pastę curry i zagotować, aż zacznie intensywnie pachnieć. Następnie dodać resztę mleka kokosowego, wodę, posiekane papryczki, sos rybny i dusić 8-10 minut na niedużym ogniu.
2) Dodać obrane i oczyszczone krewetki, pomidorki koktajlowe przecięte na pół lub na cztery i cząstki ananasa. Gotować kolejne 3-4 minuty po czym dodać większą część posiekanych liści bazylii.
3) Przełożyć do ogrzanych miseczek, przystroić bazylią i posiekanym chilli. Podawać z miseczką ryżu. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz