środa, 31 lipca 2013

Jagodowe pancakes z bitą śmietaną i jagodami


Na śniadanie tym razem dla odmiany było na słodko. Mimo, że zaspałem godzinę to i tak w niecałe 10 minut wyrobiłem się z przygotowaniem jedzenia. Tym razem dla czterech osób bo Patiemu z Pisklakiem nie chciało się iść na nocny. Wise choice. Co do niecodziennego koloru naleśników to uprzedzam pytanie, nie nie dodałem ani okruszka barwnika, koloru dały jagody które wmiksowałem w ciasto. W odróżnieniu od zwykłych naleśników te mają ładną, lekko chrupiącą brązową skórkę i puszysty, miękki niebieski środek. A przystrojone bitą śmietaną, jagodami i startą czekoladą wyglądają całkiem kusząco (chyba) ;)

Składniki :
-1 3/4 szklanki mąki
-1 szklanka jagód
-200ml skondensowanego niesłodzonego mleka
-3 łyżki (lub więcej) cukru
-bardzo płaska łyżeczka sody
-4 jajka

Przygotowanie :
1) Wymieszać składniki i zmiksować na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta - dodać odrobinę wody, jeśli wręcz przeciwnie to mąki.
2) Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju roślinnego, wylać warstwę ciasta porządanej grubośći (tylko nie za grubą, bo w środku będzie surowa). Gdy spód się zarumieni, a na wierchu będą dziurki od bąbelków - przewrócić na drugą stronę i usmażyć na brązowo. I tak w kółko do wyczerpania się ciasta.
3) Podawać z bitą śmietaną, jagodami i startą czekoladą / sosem czekoladowym, ale oczywiście można freestyle'ować ;) Smacznego!


Pomysł był Sowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz