środa, 16 lipca 2014

Ciabatta

Prawidzwie włoski, niewyobrażalnie pyszny chlebek (bułka?) z chrupiącą skóką i puszystym środkiem z wielkimi dziurami. Odrobina masła, soli lub oliwa i ocet balsamiczny i nic więcej nie potrzeba do szczęscia.
Czas przygotowania niestety jest troche długi, ale to głównie 'wyrastanie', więc nie ma co płakać tylko zabrać się do roboty! Dzien (lub i tydzien) wcześniej trzeba przygotować coś co się nazywa po włosku 'biga', jest ona niczym innym jak zakwasem pszennym, raz zrobiony można trzymać w lodówce nawet i tydzien lub zamrozićdo 3 miechów.




Składniki : 
zakwas :
  • 1/2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
  • 275ml ciepłej wody (~36 *C)
  • 330g mąki pszennej

Przygotowanie :
1) Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości wody i odstawić na 6-10 minut, aż zaczną 'bąbelkować'. Mąkę wymieszać z drożdżami i resztą wody i dokładnie wymieszać łyżką (~2-3 minuty).
2) Odstawić w ciepłe miejsce na 12 do 72 godzin (Im więcej stoi tym zakwas mocniejszy a ciasto 'kwaśne'). Ciasto może zwiększyć objętość nawet trzykrotnie!
Biga


ciabatta :
  • 500g zakwasu
  • 1 łyżeczka aktywnych drożdży
  • 285ml ciepłej wody
  • 75ml ciepłego mleko
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie :
1) Rozpuścić drożdże w mleku i odstawić na 10 minut. W międzyczasie odważyć składniki. W dużej misce połączyć zakwas, mąke, wode, oliwę i mleko z drożdżami. Zagniatać do uzyskania w miare gładkiego ciasta (ciasto będzie bardzo lepiące, ale starajcie się nie podsypywać za dużo mąką. Przełożyc ciasto do dużej miski wysmarowanej oliwą, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2h
2) Po upływie tego czasi wyjąć na oprószony mąką blat i podzielić na 4 (lub 2 jeżeli chcemy otrzymać spore 'buły'). i rozciągnąć do wielkości 10x25 ( lub 10-15x40 ). Przełożyć na papier do pieczenia obficie oprószony mąką i semoliną, przykryć folią i odstawić na kolejne 1,5-2h do wyrośnięcia.
3) Piec w temperaturze 210*C przez około 20-25 minut. W trakcie pierwszych 10 minut należy co 3 minuty do piekarnika wlać kieliszek wody, celem wytworzenia pary. (Jeżeli dól nie jest kruchy tak jakbyście chcieli, odwróćcie ciabattę do góry nogami i zwiększcie temperature, lub włączcie opcje 'grill' na 3-5 minut, aż spód będzie podpieczony. Wyjąc z piekarnika i ostudzić minimum 5-10 minut przed podaniem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz