niedziela, 6 lipca 2014

Chinese hand-pulled noodles

Nazwa po angielsku z takiego powodu, że "chińskie ciągnięte ręką kluski" brzmi troche słabo. Przedstawie tu dwa sposoby jak można te kluski robić, wersja łatwa oraz wersja pro. Przyznam, że wersja prosta nie daje dużo radości, mimo że smak ten sam. Wersja pro jest troche trudniejsza i wymaga odrobiny pracy, żeby ogarnąć technikę (Po 2-3 razach powinno wam już wychodzić spoko).
A jak już ogarniecie to macie czym imponować gościom i samym sobie ;)





Składniki :
-225g wysokoglutenowej mąki
-115-130ml letniej wody
-1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie :
1) Wymieszać mąkę i sól. Dodać większość wody (zostawić sobie ~20ml) i wyrobić ciasto.
2) Skorygować konsystencje ciasta, powinno być jak najbardziej płynne ale wciąż trzymać się kupy i nie przylepiać do rąk.
3) Ugniatać 15-20 minut, rozwałkować na placek grubości 1-2cm i odstawić do lodówki na 30 minut.
4) Nasmarować ręce i ciasto olejem. Pociąć na 3-4 podłużne paski.
5) W rękach lekko rozciągnąć ciasto, następenie rozciągać je uderzając lekko o blat. Gdy będzie już długie posmarować olejem, skręcić w 'warkocz' i powtarzać czynność do uzyskania klusków porządanej grubości (wersja pro)
6) W rękach lekko rociągnąć ciasto, rozwałkować na wstęgę grubości 4mm i znowu lekko rozciągnąć, następnie odrywać cieńsze wstążki.
7) Gotować ~2/3 minuty w osolonej wodzie i podawać!
(Obejrzenie filmów na youtube mocno rekomendowane ;) )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz