czwartek, 6 marca 2014

Pasta boscaiola

Domowy makaron > sklepowy makaron, nawet z tym nie handluj. Wpadła do nas na obiad Outi, dziewucha, mistrzyni BMX z Finlandii, która kupiła Moderatorce bilet powroty z NZ bo jej dziady nie chciały wpuścić. Postanowiliśmy zrobić makaron, a jako, że niedawno w szkole robiliśmy makaron to postanowiłem to przetestować w domowych warunkach...Nie przechwalając się wyszło pysznie, jak zwykle. W oryginalnym przepisie było 600ml śmietanki, ale no szanujmy się i swoje figury. Ilości podane poniżej starczają na obiad dla 2-3 osób.



Składniki :
makaron :
-125g mąki pszennej
-1,5 jajka
-pół łyżeczki soli
-łyżeczka oliwy

sos:
-300g pieczarek
-2 / 3 ząbki czosnku
-250ml śmietanki
-2 zielone cebulki
-150g boczku
-sczypta grubomielone pieprzu
-sól do smaku
-1 łyżka posiekanej pietruszki

Przygtowanie :
1) Wymieszać suche składniki makaronu, dodać jajka i zagniatać około 8-10 minut i odstawić na 30-60 minut do lodówki owinięte w folię. (Tego kroku nie pomijać bo zagniatanie ciasta i 'leżakowanie' aktywuje gluten zawarty w mące, który odpowiada za sprężystość).
2) Ciasto oprószyć mąką/semoliną (nie oszczędzać bo jak się zlepi to mogiła) i rozwałkowywać na cieniutkie płaty. (Tak cienkie, że będziecie myśleć, że zaraz się rozpadną). Następnie płaty złożyć kilka razy i pociąć na cienkie paski, rozdzielić i oprószyć mąką.
3) W dużym garnu nastawić osoloną wodę i gotować.
4) Na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć pocięty w paseczki/kostkę boczek, grzyby pocięte w plasterki (można ciut posolić) i posiekany drobno czosnek. Gdy będą już usmażone na lekko-złoty dodać śmietankę i gotować ~5-6 minut, aż sos zgęstnieje.
5) Około 1/1,5 (zależnie od grubości makaronu) minuty przed tym jak sos będzie gotowy wrzucić makaron na gotującą się wodę, gotować 1-1,5 minuty, odcedzić i przerzucić do sosu.
6) Wmieszać posiekaną cebulkę/szczypiorek oraz pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeżeli danie jest za suche podlać niewielką ilością wody z gotowania makaronu. Smacznego! ;)


A takie cudo jedliśmy na deser :3
ENGLISH
pasta :- 125g plain flour-1.5 eggs- 0.5 tsp of salt- tsp of olive oil

sauce :- 300g button mushrooms-2 / 3 cloves of garlic-250ml cream-2 spring onions-150g bacon-pinch of black pepper- salt (to taste)-1 tbsp chopped parsley

1 ) Mix the dry ingredients for pasta , add the eggs and knead about 8-10 minutes and let it stand for 30-60 minutes in the refrigerator wrapped with foil. (can't skip) .2 ) Sprinkle the dough with semolina, roll with pinwheel untill ~1mm thin . Fold the sheet few times and cut into thin tripes
3 ) Put the pasta in boiling salted water for ~1-1,5 minutes
4) Fry bacon cut in lardons, add sliced mushies and fry until lightly golden brown. Pour cream and reduce to creamy saucy consistency.
5) Stir in the chopped onion / chives, parsley and drained pasta. Season to taste with salt and pepper. If too dry add some water from cooking pasta. Enjoy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz