poniedziałek, 31 marca 2014

Tortilla z kurczakiem, grillowanym bananem i majonezem Jalapeño

Kolejne danie, które wyszło z ideii zrobienia czegoś z tego co jest w lodówce i żeby to było pyszne i ładnie wyglądało. Oba punkty zostały spełnione. Delikatny kurczak elegancko współgra ze słodkością grillowanego banana i równoważącym go kwaśnawo-pikantnym majonezem jalapeńo (j czytane jest jak h, żeby nie wyjść na głupka co mówi 'kurakao'). Podaje orientacyjne proporcje bo szczerze mówiąc nie liczyliśmy dokładnie. W przybliżeniu wygląda to tak :


Składniki (1 porcja)
-1 tortilla
~150g upieczonego/usmażonego mięsa kurczaka
-1 banan
-2 liście sałaty
-1,5-2 łyżki majonezu jalapeńo (przepis niżej)
-3 strączki groszku cukrowego (można zastąpić zielona fasolką szparagową)
-5 cienkich plasterków ogórka

majonez :
(miałem podać Wam jak robi się od podstaw, ale wątpie, że komuś się będzie chciało samemu ucierać. Więc będzie wersja uproszczona, jak chcecie prawdziwą to napiszcie w komentarzu)
-3 łyżki majonezu
-szczypta pieprzu
-1 / 2 łyżeczki jalapeńo tabasco (lub innego sosu tego typu)

Przygotowanie :
1) Banana posmarować olejem i grilować ~1,5/2 minuty z każdej strony.
2) Nа tortilli rozsmarować warstwę majonezu, ułożyć sałatę, ogórka, zblanszowany groszek cukrowy (lub ugotowaną fasolkę) i plastry ogórka.
3) Na to położyć podgrzanego (ciepłego) kurczaka i banana. Zawinąć tortillę.
4) Grillować z obu stron po kilkanaście sekund dla 'wzorków'. I podawać, smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz