niedziela, 13 kwietnia 2014

Nowe, lepsze ciasto do pizzy

Pizza is like sex, even if it's bad it's still good jak to mawiają. Postanowiłem zrobić inne ciasto niż zwykle, bo coś sie obraziłem na moją poprzednią recepturę. To ciasto z dodatkiem semoliny wychodzi dużo lepsza, bardziej w stylu prawdziwej pizzy z restauracji a nie domowej. Py-cho-ta. Plus działa lepiej do focacci niż bazowy przepis ;)


Składniki :
-500g mąki pszennej chlebowej
-100g semoliny
-0,5 łyżeczki soli morskiej
-7g suchych drożdży
-0,5 łyżki cukru (brązowego najlepiej)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-325ml letniej wody

Przygotowanie :
1) W
ymieszać dokładnie mąkę, semolinę oraz sól.
2) W wodzie rozpuścić cukier, dodać drożdże, oliwę a następnie wymieszać i odstawić na kilka (3-5) minut.
3) Do miski przesypać mieszankę mączną, wlać mieszankę i wymieszać widelcem. Gdy zacznie się już formować ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i zagniatać około 8 minut.
4) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce wysmarowanej oliwą i przykrytą wilgotną ścierką. (na około godzinę)
5) Podzielić ciasto na 3 (lub 4) części i zagniatać każdą kulkę przez chwilę, aż do odciśnięcia powietrza.
6) Używać od razu (rozciągnąć/rozwałkować i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia) albo oprószyć mąką i zawinąć w folie spożywczą i przechowywać w lodówce (max 5 dni) lub w zamrażalniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz