wtorek, 8 kwietnia 2014

Kremowe risotto z zielonym groszkiem i miętą


Robiliśmy owo risotto na zajęciach, kupiliśmy z Moderatorką kilka dni temu 8kilową torbę ryżu do sushi więc postanowiłem to powtórzyć w domowych warunkach, a do tego miałem pretekst by kupić sobie białe wino. Przyjemne z pożytecznym, gotowanie i picie czyli to co tygrysy lubią najbardziej robić w kuchni. Danie samo w sobie jest łatwe do przygotowania, jedynym mankamentem jest to, że trzeba je często mieszać - a to po to, by jak najwięcej 'mąki' wytrąciło się z ryżu tworząc ten pyszny kremowy sos :3


Składniki :
-100g cebuli
-200g ryżu arborio ( lub ryżu do sushi )
-150ml białego wina
-50g parmezanu
-800ml bulionu
-100g zielonego groszku
-60(/80) ml śmietanki
-40ml oliwy z oliwek
-5g świeżej mięty lub 1,5 łyżeczki suszonej
-20g masła (opcjonalnie)

Przygotowanie :
**mieszać b. często!
1) Na oliwię podsmażyć cebulę, dodać ryż i smażyć około 1,5-2 minuty, aż ryż zacznie zmieniać kolor na biały.
2) Dodać wino i odparować. Dodać część (około 3/4 - 1 szklankę gorącego bulionu) i gotować mieszając, aż prawie cały płyn odparuje, następnie dodać kolejną część bulionu i powtarzać schemat, aż ryż będzie ugotowany al-dente (czyli tak jak to jedzą Włosi, jak wolisz to ugotuj na 'miękko') a następnie dodać groszek.
3) Wmieszać śmietankę i odrobinę zredukować cały czas mieszając.
4) Ściągnąć z ognia, dodać starty parmezan oraz posiekaną miętę (w tym momencie można również dodać masło, dla 'lśniącego finiszu')
5) Doprawić solą i pieprzem i skorygować konsystencje (risotto nie powinno dawać się formować w dowolne kształty ale powolutko rozpływać się po talerzu) Przystroić listkiem mięty lub skórką pomarańczy jeżeli nie mieliście świeżej mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz