piątek, 8 listopada 2013

Croque Monsieur

Słynna francuska kanapka, a raczej tost z szynką i serem smażony na maśle. Baaardzo przyjemny w smaku, mimo malutkiej ilości składników. Jak chcecie się poczuć jak w klimatycznej francuskiej kawiarni to kupcie sobie bilet i do takowej pojedźcie, a jak nie macie tyle kasy na przewał to chociaż zróbcie sobie croque monsieur w domu i udawajcie, że wasza kuchnia to kawiarnia. Warto!  ;)
(Wiem, zdjęcie o kant dupy rozbić, ale telefonem robione...)



Składniki (1 tost)
-2 kromki chleba tostowego
-50g żółtego sera
-2 plastry szynki
-0,5 łyżeczki musztardy
-20g masła

Przygotowanie :
1) Na kromce rozsmarować cienko połowę musztardy, położyć połowę sera, szynkę a następnie kolejną warstwę sera. Przykryć druga kromką posmarowaną wewnątrz musztardą.
2) Na patelni rozpuścić połowę masła i obrumienić tost z jednej strony. Nastęnie rozpuścić resztę masła i smażyć tost z drugiej strony. Jeżeli ser nie rozpuścił się do końca to wsadzić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 4-5 minut.
3) Odciąć skórkę, przeciąć wzdłuż przekątnej i podawać póki gorace!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz