piątek, 15 listopada 2013

Ratatouille

Klasyczny warzywny gulasz z Francji, również film o szczurze, który chciał zostać kucharzem. Robiliśmy to na zajęciach ostatnio, a że o dziwo nie mamy tego pysznego dania na blogu to postanowiłem dodać. Pozatym, mina tych biednych nieznających kuchni europejskiej azjatek, gdy szef spytał czy wiedzą ile szczurzego mięsa potrzeba do zrobienia tego gulaszu - bezcenna! ;)) (Dla wyjątkowo niekumatych, wątpie, że tu tacy są to rat - szczur. Thank you Captain Obvious, you've just saved the World!)





Składniki (4 porcje) :
-100g cebuli
-100g zielonej papryki
-100g czerownej papryki
-4 ząbki czosnku
-50ml oliwy z oliwek
-200g cukinii
-200g bakłażana
-1 odsączona puszka pomidorów w kostkę
-1 łyzka drobno posiekanej pietruszki
-60g koncentratu pomidorowego
-180ml wody

Przygotowanie :
1) Cebulę i paprykę posiekać w duża kostkę, czosnek w drobną. Smażyć na połowie oliwy około 2-3 minut.
2) Dodać resztę oliwy, pocięte w grube ćwierćplasterki /duża kostkę cukinie i bakłażana oraz odsączone pomidory. Smażyć 2-3 minuty.
3) Zalać wodą, dodać koncentrat pomidorowy, szczypte soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miekkie (8-15 minut). Doprawić solą i pieprzem, wmieszać posiekaną pietruszkę
4) Podawać gorące, na przykład ze świeża bagietką. Można też dodać swoich ulubionych ziół (ja bym stawiał na tymianek, majeranek i odrobinę bazylii). Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz