wtorek, 12 listopada 2013

Pizza con tonno

Dla tych co się nie domyślili - chodzi o pizzę z tuńczkiem! Kolejna moja propozycja z 'dań studenckich' - bardzo przyjemna w smaku, nadaje się do odgrzewania (choć wątpie, że coś zostanie na rano), a do tego niedroga i w miarę szybka ( nie licząć wyrastania ciasta ) w przygotowaniu.




Składniki :
-250g mąki pszennej (450)
-175ml wody
-5g świeżych drożdży
-1 łyżeczka soli
-400g pomidorów w kostkę (1 puszka) 
-1 łyżka oliwy
-2 ząbki czosnku
-160g tuńczyka (1 puszka)
-1 / 2 łyżki bazyliowego pesto
-100g mozzarelli
-100g żółtego sera (gouda lub inny delikatny ser)


Przygotowanie :
1) Drożdże rozpuścić w wodzie, stopniowo dodawać do mąki mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę z ciasta i odstawić na 5 minut pod przykryciem, następnie zagniatać 8-10 min. Uformowaną kulę zostawić pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
2) Na oprószonym mąką blacie rozciągnąć rękami ciasto na koło o średnicy 35-40cm uważając, by nie rozerwać i zostawiając ciut grubsze na boku. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojony w kostkę czosnek, a następnie dodać pomidory. Gotować, aż sos będzie gęsty, dodać tuńczyka i wymieszać, starając się nie rozdrobnić tuńczyka za mocno.
3) Placek posmarować warstwą pesto, wyłożyć warstwkę tuńczyka z pomidorami i posypać startym serem.
4) Piec 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Jeść! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz