środa, 6 listopada 2013

Placki z cukini








Składniki na placki:
-2 duże cukinie
-0,5 szklanki płatków owsianych
-0,5 szklanki mąki razowej
- sól, pieprz, łyżeczka mielonego chili
-2 duże łyżki koperku suszonego (ale może być i świeży, tylko trzeba więcej dodać)
-1 jajko

Sos koperkowy:
-1/3 szklanki jogurtu naturalnego/śmietany 12%
-2 duże łyżki koperku suszonego
-szczypta soli

1) Godzinę przed obiadem zetrzeć cukinie na tarce, dodać mąkę i płatki. Wymieszać i odstawić, aż cukinia puści soki.
2) Po godzinie odsączyć papkę. Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać.
3) Smażyć na 2 łyżkach oleju. Uważać, aby nie przypalić placków i w odpowiednim momencie przewróć je na drugą stronę.


4) Podawać z sosem koperkowym, gotowanymi warzywami np. mała kukurydza, brokuły, zielona fasolka itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz