czwartek, 28 listopada 2013

English tea sandwiches

Kanapki angielskie 'podwieczorkowe' - na dziaba lub dwa. Niby prościzna, ale każdy kucharz musi je umieć robić. Co więcej powiem Wam, że robi się je przyjemnie i łatwo. A obcinanie skórki czyli doprowadzanie ich do 'uniform size' jak to określają, czyli jednakowych wymiarów daje dobry efekt wizualny. W dzisiejszym 'programie' kanapki z majonezem i rukolą (jak pierwszy raz usłyszałem, że mamy to robić to miałem takie "na jaki .... mamy robić takie bzdury, nie mniej jednak wyglądają ładnie i tak też smakują!), pinwheel sandwich czyli rolowane kanapki (pychota) oraz club sandwich czyli tost z filetem z kurczaka, sadzonym jajkiem, bekonem. Poniżej podaje porcje wystarczającą na 1 kanapkę, oczywiście w rolowanej na cała roladę a nie plasterek ;)





Rukola&Ogórek (na zdjęciu pocięte na trójkąciki) :
-2 kromki chleba tostowego
-5 cienkich plasterków ogórka (długiego, nie gruntowego)
-garść rukoli
-20ml majonezu (~1 łyżka)
Przygotowanie :
Kromki posmarować z jednej strony majonezem, ułożyć warstwę ogórka, położyć rukolę i przykryć drugą kromką majonezem do środka. Odciąć skórkę, (starać się jak najmniej). Przeciąc po przekątnej.

***

Pinwheel Sandwich :
-1 kromka chleba tostowego ucięta wzdłuż (jak robicie więcej to poproście w sklepie, żeby to za was zrobili)
-75g serka topionego naturalnego
-1,5 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie :
Chleb rozwałkować tak, by nie było w nim powietrza, na całej długości rozsmarować serek, odciąć skórkę. Zawinąć ciasno jeden brzeg kanapki i zrolować ciasno. Ser musi być rozłożony równomiernie, żeby nie wyciekał. Położyć na kawałku folii i zawinąć boki a 'la cukierek. Odstawić do lodówki na 15-30 minut, aż zastygnie. Pokroić ostrym nożem na plasterki.
(Dla lepszego efektu zastąpcie zwykły serek jakimś dobrym smakowym, na przykład z suszonymi pomidorami i bazylią, lub zróbcie takowy sami!)

***

Majonez&Jajko (na zdjęciu pocięte w 'paluchy')
-2 kromki tostowego chleba
-1 jajko ugotowane na twardo
-1 łyżka majonezu (+ więcej, jeżeli pasta jest 'sucha')
-2 liście sałaty lodowej
Przygotowanie :
Zetrzeć jajko na drobnych oczkach tarki, dodać majonez i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Kromkę posmarować pastą, przykryć drugą kromką, odkroić skórkę i przeciąć na 3 paski.


Club Sandwich :
-3 kromki chleba tostowego
-80g piersi z kurczaka
-30ml majonezu (2 płaskie łyżki)
-2 plastry bekonu
-4 liście sałaty lodowej
-1 jajko
-1 / 2 plasterki pomidora

Przygotowanie :

Z
rumienić kromki chleba z obu stron w piekarniku lub na patelni.
Dwie kromki posmarować z jednej strony majonezem. Pierś kurczaka rozbić na cienko, oprószyć pieprzem i solą a następnie usmażyć (1-1,5 minuty na stronę, z racji, że bardzo cienki 'kotlet'). Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć bekon, przełożyć na bok patelni i wbić jajko. Usmażyć z obydwu stron.
Na kromce posmarowanej majonezem położyć liść sałaty, usmażonego kurczaka i znowu liść sałaty, przykryć kromką posmarowaną majonezem i góre kromki też posmarować.
Na to położyć liść sałaty jajko, bekon, plasterki pomidora i liść sałaty. Przykryć kromką chleba posmarowaną majonezem (majonezem do dołu oczywiście.
Wbić 4 patyki do szaszłyków tak jak na zdjęciu, odciąć skórkę i przekoić wzdłuż przekątnych (lub tylko wzdłuż jednej jak chcecie mięć duża, prawie, że nie mieszcząca się w buzi kanapkę. Podawać od razu - na gorąco! Smacznego!



1 komentarz: