wtorek, 27 sierpnia 2013

Pieczone ziemniaczki z masłem czosnkowo-rozmarynowym


Chyba nie ma wyjątków co nie lubią zjeść ziemniaka pieczonego w ognisku, niestety czasem nie ma jak zrobić ogniska a próby mogą się skończyć bezdomnością i przyjazdem dużego czerwonego samochodu z wodą. Ale jest na to sposób - piekarnik, odrobina oliwy i folia aluminiowa. Może nie jest to błyskawiczne danie nie mniej jednak jego przygotowanie można powierzyć byle komu kto nie jest totalnym psychomotorycznym zerem ;)

Składniki :
-10 niedużym ziemniaków
-oliwa z oliwek
-sól
-pieprz
-3 łyżki masła
-1 / 2 ząbki czosnku
-łyżeczka posiekanego rozmarynu

Przygotowanie :
1) Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać. Nawilżyć oliwą z oliwek i zawinąć w folię aluminiową.
2) Piec godzinę / godzinę piętnaście w temperaturze 200 stopni.
3) Wymieszać masło z rozgniecionym czosnkiem, rozmarynem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
4) Wyjąc ziemniaki z folii. Rozciąć na pół i podawać ze schłodzonym masłem. Równie dobrze sprawdzają się z odrobiną soli i moczone w śmietanie. Smacznego! ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz