wtorek, 13 sierpnia 2013

Koreańskie stir-fry z wołowiną, kiełkami i szpinakiem

 Jako że mój domowy palnik nie wytwarza odpowiedniej mocy, a co za tym idzie mój piękniutki wok sie nie nagrzewa do odpowiedniej temperatury co skutkuje nie smażeniem a 'podsmażaniem' to postanowiłem wykorzystać jego (a raczej mój) pełny potencjał przyrządzając danie na palenisku.
Co do samego gotowania na świeżym powietrzu to wielki props bo fajnie się to robi mowiąc krótko, jedynym minusem jest to, że nie ma się wszystkiego pod ręka i trzeba przemyśleć co potrzeba nim pójdzie się na stanowisko. Co do samej potrawy, tytuł już wiele wyjaśnia, a sam powiem, że w smaku była perfekt, jak ktoś lubi lekko pikantne, koreański (azjatyckie) smaki to hardo polecam. Do dania dobrze pasuje jakieś słodkawe wino + ryż / makaron ryżowy.


Składniki :
-2 łyżki octu ryżowego
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżki wody
-3 łyżki sosu sojowego
-3 łyżeczki skrobi
-500g wołowiny (najlepiej ligawy) pociętej na cienkie paski
-2 / 3 posiekane ząbki czosnku
-1,5 / 2 łyżeczki imbiru
-100g młodego szpinaku
-250g kiełków fasoli mung
-2 łyżki sezamu
-1 łyżka oleju sezamowego
-1 / 2 łyzki posiekanej chilli
-1/4 szklanki liści kolendry
-1 łyżka oleju słonecznikowego

 Przygotowanie :

TO JEST DANIE STIR-FRY, WIĘC DUŻY OGIEŃ I CZĘSTO MIESZAĆ!

1) Rozgrzać mocno woka, wlać olej słonecznikowy. Smażyć wołowinę około 1-1,5 minuty. Z pierwszych 5 składników zrobić sos.
2) Dodać czonek, chilli oraz imbir smażyć około 30 sekund, aż zacznie mocno pachnieć.
3) Dorzucić szpinak, kiełki (warto je rozdzielić bo lubią 'tworzyć kolonie') i dolać sos. Smażyć około 3-4 minut aż szpinak zwiędnie a sos zgęstnieje.
4) Wmieszać kolendrę, ziarna sezamu i olej sezamowy. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. W razie potrzeby doprawić sosem sojowym. 식욕 좋은! ^_^

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz