poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Bułki do burgerów

Miałem wstawić przepis na pełnego hamburgera, ale to głupota więc powiem Wam jak robi się bułeczki, potem jak przygotować mięsiwo i sos, a co Wy sobie tam do środka napchacie to już Wasz biznes ;)

Składniki :
-3 3/4 szklanki mąki
-1 1/4 szklanki ciepłego mleka
-1/4 szklanki cukru
-1 łyżeczka soli
-1 jajko (roztrzepane)
-2 łyżki masła
-1 1/4 łyżeczki drożdży



Przygotowanie :
1) Wymieszać wszystkie suche składniki.
2) Zalać mlekiem, dodać posiekane drobno masło i jajko. Wymieszać i zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. W razie gdyby bylo zbyt kleiste dodać odrobinę mąki.
3) Rozwałkować na grubość 2-2,5cm i wyciąć szklanką/miseczką tyle 'bułek' ile da radę.
4) Położyć na blasze wyłożonej papierem, 'pomalować' bułki roztopionym masłem i oprószyć sezamem. Odstawić na godzinę.
5) Piec 12 (może być i dłużej) minut w temperaturze 175* C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz