poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Mięso do burgerów

Dzielę się dziś z Wami przepisem który podpatrzyłem w restauracji w której chwilę pracowałem. Chyba najlepsze mięcho do burgerów jakie jadłem, bez żadnego jaja, bułki tartej i innych syfów. Czyste mięso <3



Składniki :
-1kg mielonej wołowiny (najlepiej zmielić samemu na grubych/średnich oczkach)
-100g masła (zimnego pokrojonego w kosteczkę)
-100-150ml wody gazowanej
-płaska łyżeczka soli
-1,5 łyżeczki mielonej kolendry
-1/3 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie :
Wymieszać wszystko dokładnie na "jednolitą" masę. Przechłodzić w lodówce / zamrażarce, żeby mięso się "scaliło". Uformować kotlety adekwatne do rozmiaru bułek, na grubośc około 1-1,5cm.
Smażyć z obu stron bez oleju na teflonie lub z odrobiną oleju na normalnej patelni.

2 komentarze:

  1. ale z wieprzowiny. dodalam tez ciut bulki tartej jedno male jajko i przyprawy- jakies ziola, smoked paprika i sol :))))

    OdpowiedzUsuń