piątek, 30 sierpnia 2013

Sorbet mango

Ja się zdziwiłem nawet jak dziecinnie proste jest zrobienie sorbetu z mango. Najtrudniejszą częścią tego przepisu to dorwać dobre, dojrzałe mango. Osobiście polecam szukać w Biedronkach bo tam mango jest na prawde na poziomie i cena nie jest bandycka. Enjoy!



Składniki :
-1 dojrzałe mango
-1-2 łyżeczki cukru
-50ml skondensowanego niesłodzonego mleka

Przygotowanie :
1) Mаngo obrać i wyciąć miąższ. Dodać cukier, mleko skondensowane i zmiksować na gładko. Dosłodzić według swojego smaku.
2) Zamrozić w płaskim talerzu. Następnie wyjąć i odstawić na kilka minut, gdy będzie już lekko miękkie czas na "łyżeczkowanie". Czyli jednostajnym szybkim ruchem zeskrobywać warstwa po warstwie sorbetu, aż do otrzymania dużej ilości 'puszystych' wiórków.
3) Przełożyć do docelowej miseczki i podawać ( jeśli się zbyt rozpuściło to włożyć na chwilę do zamrażarki). Można przechowywać w zamrażarce jako deser ratunkowy ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz