niedziela, 11 sierpnia 2013

Domowa pita


Pita to w skrócie płaski chlebek pszenny z 'kieszenią powietrzną' umożliwiającą nam faszerowanie go dodatkami tak jak w kebabie na przykład. Dziś w końcu zrobiłem sam one pity. Na początku bałem się że za grube, że zakalec będzie albo się spalą lub że będą bez kieszonki w środku. Jednak wyszły idealne, lekko chrupiące, puszyste w środku i z ową słynną kieszenią. Kiedyś, dawno dawno kupowaliśmy pity od jakiegoś ciapatego z piekarni i mroziliśmy, ale według mnie i mamy te robione w domu są lepsze, bo cieńsze i delikatniejsze. Jeżeli już myślisz "ło jezu nie uda mi sie na pewno" to skończ, bo to opór prost i 'poręczne' pieczywo plus można dużo freestylować z farszem. Enjoy!


Składniki (4 pity) :
-1/2 szklanki mąki
-1/2 szklanki ciepłej wody
-1 czubata łyżeczka drożdży w proszku
-1 (prawie pełna) szklanka mąki
-1 łyżeczka soli
-1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie :
1) Wymieszać dokładnie pół szklanki mąki, wodę i drożdże, odstawić na chwile do momentu gdy będzie widać na powierzchni bąbelki. Następnie dodać partiami pozostałą mąkę, oliwę i sól. Zagniatać koło 6 minut, aż ciasto będzie gładziutkie ale wciąż trochę miękkie. Odstawić do miski przykrytej ściereczką na 2 godziny.
2) Wyjąć ciasto na lekko oprószony mąką blat, rękami je lekko rozpłaszczyć i podzielić na 4 równe częsci. Zwinąć w kulki (jak na gifie) zaginająć cały czas boki do środka. Przykryć szmatką / folią spożywczą i odstawić na pół godziny.

3) Rozwałkować lekko oprószone na placki grubości około pół centymetra i odstawić na 5 minut w międzyczasie nagrzewając suchą patelnie.
4) Piec chwilę z jeden strony, a gdy zacznie 'puchnąć' przewrócić na drugą stronę i powtarzać sekwencje do otrzymania eleganckiego 'chlebowego balona' z którego trzeba delikanie spuszczać powietrze naciskając od góry tak, by wypiekł się regularnie. Jedna pita piecze się około 4-6 minut.
5) Po przekrojeniu w środku jest piękna gorąca kieszeń w którą można nawsadzać ulubionych dodatków. Smacznego i miłego eksperymentowania! ;)

-

2 komentarze:

  1. jaki rodzaj maki nalezy dodac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszenna, luksusowa/toruńska/poznańska czy jaka tam kolwiek 450 ;)

      Usuń