piątek, 9 sierpnia 2013

Deser z musem z brzoskwiń paraguayo (UFO)



Brzoskwinie paraguayo (zwane UFO) to skrzyżowanie brzoskwini z gruszką! Sa pyszniutkie i bardzo delikatne. Zrobiłam z nich deser, który był słodki, ale bez przesady :)

Potrzebujemy:
-około 5-6 brzoskwiń (lub np truskawek zamiennie),
-1/2 kostki sera białego tłustego, lub ewentualnie półtłustego,
-miękkiego, dojrzalego banana,
-cukier,
-jogurt naturalny,
-śmietana 30%
-'śnieżka' do zrobienia bitej śmietany,
-wiorki czekoladowe,

Ser mixujemy z kawałkami banana, około 2 łyżkami jogurtu i 2 łyżkami śmietanki, dodajemy do smaku cukier. Konsystencja ma być porównywalna raczej do gęstej śmietany. Rozkladamy po równo do kilku szklanek, żeby zapełnić mniej więcej 1/3 objętości. Brzoskwinie mixujemy na mus (jeśli to truskawki to można dodać trochę cukru) i zalewamy wcześniej przygotowany serek. Pozostałą część jogurtu i śmietanki wykorzystalam do ubicia ze 'śnieżką' i ozdobiłam jak widać na zdjęciu powyżej :)


Polecam na upalne dni schłodzić , natomiast w te deszczowe- w temperaturze pokojowej <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz