środa, 7 sierpnia 2013

Ogórki kiszone i małosolne

Jako że (chyba) wszyscy pochodzimy z tego samego kręgu kulturowego to tych dżentelmenów nie muszę przedstawiać. Niezastąpione w sałatkach, burgerach, kanapkach z kiełbacha / pasztetem i oczywiście do 'wódeczki'. Nie wspominam już o wykorzystaniu pysznej zalewy do zupy czy do picia (nie próbowałeś/aś - twój problem). Miałem wstawić przepis tylko na kiszone, ale dodaje również na małosolne bo mnie o to poproszono.



                                                               OGÓRKI  KISZONE
Składniki :
-10kg niedużych ogórków gruntowych
-10l wody
-10 łyżek soli
-koper
-liście chrzanu
-korzenie chrzanu
-gorczyca
-czosnek
~15-17 wyparzonych słoików litrowych (lub mniej większych, oczywiste)


Przygotowanie :
1) Wodę z solą zagotować i ostudzić.
2) Do każdego słoika wsypać płaską łyżkę gorczycy, trzy ząbki czosnku, koper, 2centymetrowy kawałek korzenia chrzanu oraz liść (lub kawałek, jeśli liść jest wielki).
3) W słoikach ułożyć w miarę ciasno ogórki zostawiając na górze słoika 2 centymetry wolnego, tak żeby ogórki były w całości przykryte solanką.
4) Zakręcić dobrze i odstawić w ciemne, chłodne miejsce.

                                                            OGÓRKI MAŁOSOLNE

A teraz magia : Ogórki małosolne to po prostu nieukiszone porządnie ogórki kiszone. Przygotowywać w tych samych proporcjach co kiszone, najlepiej w kamionkowym garnku. Odstawić na tydzień i gotowe! (Jeżeli ktoś woli delikatniejsze to dodać ciut mniej soli po prostu) Smacznego!




1 komentarz:

  1. Po tygodniu to małosolne są już ukiszone. Moim zdaniem najlepsze małosolne są po 2- 3 dniach.

    OdpowiedzUsuń