środa, 28 sierpnia 2013

La vera pizza napoletana

Czyli prawdziwa pizza neapolitańska. Podobno Włosi chcą nadać jej oznaczenie DOC (Denominazione di Origine Controllata) czyli tak jakby "certyfikat pochodzenia". Ta pizza to kolejne potwierdzenie tego, że czasem mniej składników to lepszy smak. Ciasto wychodzi idealnie puszyste a ser lekko się spieka. Świeże pomidory i świeża bazylia podkreślają jeszcze charakter tego dania. Robiłem to już nie raz i zrobię na pewno jeszcze kilka ;)




Składniki :
-500g mąki pszennej
-2 łyżeczki soli
-10g świeżych drożdży
-330ml letniej wody

-2 pomidory (sparzone, bez skórki)
-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
-30g parmezanu
-szczypta oregano
-170g mozzarelli
-garść świeżych liści bazylii

Przygotowanie :
1) Drożdże rozpuścić w wodzie, stopniowo dodawać do mąki mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę z ciasta i odstawić na 5 minut pod przykryciem, następnie zagniatać 8 minut, podzielić na pół i każdą połówkę jeszcze 2 minuty. Uformowane dwie kule zostawić przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
2) Na oprószonym mąką blacie rozciągnąć rękami ciasto na koło o średnicy 35-40cm uważając, by nie rozerwać i zostawiając ciut grubsze na boku.
3) Mozzarellę odsączyć, zetrzeć na tarce (gotowa starta mozzarella też może być jeśli Wam nie przeszkadzają przeciwzbrylacze i inne syfy) i wymieszać ze startym parmezanem. Pomidory pozbawić nasion, odsączyć i pokroić na plasterki.
4) Na placki nałożyć warstwę pomidorów i listków bazylii, posypać niewielką ilością oregano i skropić oliwą (1-2 łyżki na pizzę) a następnie przykryć serem. (Można odrobinę oprószyć solą i pieprzem)
5) Piec 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Jeść! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz