niedziela, 19 stycznia 2014

Faszerowana papryka w kremowym sosie pomidorowym


Jedno z dań mojej Mamy, które uwielbiam, nie jadłem dawno więc postanowiłem w końcu je zrobić. Chociaż zazwyczaj kończy się to tak, że wyżerałem sam ryż z ogromnymi ilościami sosu, który jest niemożliwie dobry. Dopiero teraz ogarnąłem, że ten sos jest zaczęszczony przy pomocy roux blonde czyli pasty tłuszcz/mąka w stosunku 1:1 służącej do zagęszczania zup/sosów. Tyle wiedzy kulinarnej w teorii, czas zabrać się za praktykę!



Składniki :
-5 papryk
-1/2 szklanki ryżu
-1 l bulionu
-1 cebula
-0,5 kg miesa mielonego
-2 ząbki czosnku
-1 jajko
-400g pomidorów w kostkę (1 puszka)
-3 łyżki mąki
-3 łyżki masła
-szczypta oregano
-szczypta tymianku
-sól morska / pieprz czarny

1) Ryż gotować 10 minut w ~0,5l bulionu. Odcedzić i ostudzić
2) Cebulę pokrojoną w kostę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć około ~7 minut, następnie dodać drobno posiekany czosnek i doprawić pieprzem.
3) Wymieszać ryż z mięsem, jajkiem i ziołami i doprawić do smaku solą.
4) Papryki umyc, odciąć wierchy, wyskrobać pestki i wypełnić wnętrze farszem. (Nie za dużo bo mogą popękać/wypłynąć.) Przykryć odkrojonymi wierchami i nasmarować niewielką ilością oliwy z oliwek.
5) Rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć około 3-4 minut, aż mieszanina (roux blonde) będzie miała lekko ciemniejszy kolor. Następnie dodać pozostały bulion i dokładnie wymieszać. Gotować 3-4 minuty po czym dodać pomidory. Doprawić do smaku solą i ponownie zagotować.
6) W żaroodpornym naczyniu ustawić papryki, zalać sosem i piek ~40 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz