niedziela, 26 stycznia 2014

Kurczak w kremowym winnym sosie z pieczarkami i prażonymi orzechami.


Miśka podesłała mi jeden obrazek z przepisem na podobnego kurczaka (jako że połączenie grzyby i śmietana to opcja non stop grana), ale kilka elementów mi nie pasowało, szczególnie w przygotowaniu więc mając ogólny zarys jak ma to wyglądać ruszyłem do garów. Zaraz po zrobieniu kurczaka wasabi. Bo po co robić 4 takie same udka jak mogę zrobić po 2 różnego rodzaju? Historia podobna jak wtedy, miałem to na pulpicie z miesiąc i jak się w końcu zebrałem to trafił się bufet i gotowanie z głowy. A co najgorsza wszystkie produkty były w lodówce. Brakowało mi tylko orzechów, akurat za rogiem mam indyjski sklep z przyprawami i orzechami więc win/win. A więc!




Składniki :
-300g kurczaka (udka / pierś, nieistotne bo idzie na kostki)
-300g pieczarek
-250ml śmietanki
-200ml białego wina (ja użyłem chardonnay)
-50g nerkowca
-50g migdałów
-1 łyżka musztardy (najlepiej francuskiej, z całymi ziarnami)
-2 łyżki oliwy
-2 ząbki czosnku
-1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie :
1) Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć w kostkę i oprószyć niewielką ilością soli (nie więcej niż 1/3 łyżeczki), pieprzu i czosnkiem granulowanym. Umyte grzyby pociąć w talarki grubości ~3-4mm.
2) Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy i usmażyć kurczaka na dużym ogniu na 'bladozłoto'. Następnie przełożyć do miseczki i odstawić na bok. Rozgrzać resztę oliwy i smażyć pieczarki wraz z posiekanymi ząbkami czosnku na dużym ogniu często mieszająć ~5 minut, następnie przełożyć do miseczki. Powinny być usmażone w środku ale wciąż jędrne. Pod koniec smażenia dodać szczypte soli i pieprzu i przełożyć do miseczki.
3) Na tę samą patelnie wlać wino i gotować a zredukuje się o ponad połowę. Następnie dodać śmietankę i musztardę. Gotować chwilę, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać kurczaka i pieczarki, gotować około minuty.
4)Podawać z makaronem ugotowanym al dente przystrojone posiekanym chilli i podprażonymi orzechami!

ENGLISH

-300g chicken (fbreast/legs)
-300g button mushrooms
-250ml cream
-200ml white wine (for ex. chardonnay)
-50g cashew nuts
-50g almonds
-1 tbsp mustard (preferably French, with whole grains)
-2 tbsp olive
-2 cloves of garlic
-1/3 tsp granulated garlic

1) Wash chicken, dry, cut into cubes and sprinkle with a little salt (no more than 1/3 tsp), pepper and granulated garlic. Wash the mushrooms, cut into slices ~ 3-4mm.
2) On the frying pan heat one tbsp of olive oil and fry the chicken over high heat to make it look lightly golden brown. Then transfer to a bowl and set aside. Heat the oil and fry the rest of the mushrooms with chopped garlic cloves on high heat, stirring sometimes for ~ 5 minutes, then transfer to a bowl. They should be fried inside but still quite soft and chewy. At the end of cooking add a pinch of salt and pepper, then transfer to a bowl.
3) Pour the wine in the same frying pan and boil to reduce more than half. Then add the cream and mustard. Cook for a while, until the sauce thickens a bit. Finally add the chicken and mushrooms, cook for about a minute.
4) Serve with pasta cooked al dente, garnished with chopped chilli and roasted nuts.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz