poniedziałek, 3 czerwca 2013

Wołowina z sosie pomarańczowym



Produkcja kooperacyjna moja i Oliwii, wyszło całkiem ciekawie, mocno pomarańczowo i ostro po doprawieniu sosem chilli, ale to już na talerzu. Radzę spróbować... :>

Składniki :
-500g ligawy wołowej (lub innej 'miękkiej' częsci)
-1/4 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
-1/4 szklanki octu winnego
-2 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka pasty chilli
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka cukru
-2 łyzki skórki pomarańczy
-1 wiązka zielonej cebulki 
-1 łyżeczka skrobi
(2 torebki białego ryżu)

Przygotowanie :
1) Mięso pociąć na paski grubośći pół centymetra i wymiarach około 1,5-3 (tylko niech nikomu nie przyjdzie do głowy z linijka kroić, po prostu, paski). Wymieszać sok, ocet, sos sojowy, paste chilli, wyciśnięty czosnek i cukier do jego rozpuszczenia. Następnie marynować mięso przez 1-2 godziny.
2) Mięso dokładnie odcedzić z powrotem do miski z marynatą, która posłuży za sos. Rozgrzać dużą patelnie lekko spryskana olejem i wrzucić mięso. Smażyć minutę nie ruszając mięsem po czym przewrócić je i smażyć kolejną minutę. Dodać posiekaną zielona cebulkę (jasne częsci, zielone doda się później) i smażyć jakieś 20 sekund.
3) Wmieszać skrobię do marynaty, zalać powstałym sosem mięso na patelni i dodać zielone częsci cebulki i skórkę pomarańczy. Gotować, aż sos trochę zgęstnieje (Nie gotować za długo bo mięso zrobi się twarde!). Podawać na gorąco przystrojone szczypiorkiem, odrobiną skróki pomarańczy i opcjonalnie polane ostrym sosem chilli (np. Sriracha nadaje się to tego idealnie). Smaczego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz